čtvrtek 6. září 2012

Domácí tvaroh

Připravila jsem si pro vás další recept: i já ho dělala poprvé,ale né! naposled :) Kupované tvarohy u nás už končí :)
V neuprovaném stavu

Trocha soli,jarní cibulky, pažitky a vynikající 
tvaroh je na světě.

Příprava:
Ze 2l mléka
  • Čerstvé mléko se nechá při pokojové teplotě zkysnout (cca 2-3 dny, podle teploty v místnosti).Nemusí být zkyslé tak, že se odděluje syrovátka, stačí, když je jen nakyslé.
  • Zkyslé mléko se zahřeje na teplotu cca 50 stupňů (na měkký tvaroh stačí cca 40 stupňů – čím je teplota vyšší, tím je potom tvaroh sušší a tvrdší).
  • Pak se mléko nechá přiklopené pomalu zchladnout (pokud byste chtěli tvrdý tvaroh na strouhání, tak se scedí ještě horké a zatíží talířem).
Po vychladnutí se scedí syrovátka a tvaroh se nechá buď jen okapat na sítu (cedník), nebo se přes plátno ještě trochu vymačká..
Přeji dobrou chuť Lenka

13 komentářů:

  1. Leni, domácí tvaroh miluju. S houskou a kávičkou...neznám nic lepšího. ;-)
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně :) u nás musí být tvaroh aspoň jednou týdně :)

      Vymazat
  2. Lenka krásny recept :-) ocenenie si skopírujte a uložte do počítača a stadial dajte do návrhu - rozloženie do kolonky obrázky tak ho budete mať na svojom blogu v profile

    OdpovědětVymazat
  3. Domácí věci jsou stejně nejlepší!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano !!! Už mě nebaví se cpát těma h....ma

      Vymazat
  4. Leni já zírám :o) a už se těším až ochutnám :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Leni, tvaroh já miluju jak na sladko, tak slano, určitě vyzkouším...pa Romana

    OdpovědětVymazat
  6. Jé, domácí tvarůžek... kde jsou ty doby, kdy jsme doma taky dělávali... dneska mlíko, ze kterého jde ještě udělat aby jeden pohledal... jo a syrovátku doporučuji uschovat do uzavíratelné lahvičky do lednice a denně s ní ošetřovat pleť, pokud nevypijete! Je to vynikající!!! Mám s tím vlastní výbornou zkušenost... Pá, L.

    OdpovědětVymazat